fbpx
Blog

blog banner

Am citit la un moment dat intr-una dintre cartile lui John Maxwell o poveste simpla care m-a uimit si m-a inspirat. Spunea ca primise la un moment dat un cadou extraordinar: o carte pe care scria “Cea mai frumoasa poveste scrisa vreodata”.

Cum isi incepues deja calatoria de vorbitor in public, era foarte interesat sa o citeasca. Totusi, cand a deschis-o a avut o surpriza: era numai o agenda cu paginile complet albe si un indemn de a le umple cu o poveste frumoasa, propria poveste.
Cred ca ceea ce am simtit a fost, de fapt, eliberare si speranta. La vremea aceea eu eram unul dintre oamenii mai atenti la tot “ce ar fi putut sa fie” decat la ceea ce putea fi creat mai departe. Iroseam prezentul si viitorul pentru ceva ce nu mai putea fi schimbat. Ba mai mult: creeam premisele ca si viitorul sa fie la fel de nemultumitor.
In mod paradoxal, daca ne uitam la vietile noastre si nu suntem multumiti, ne comportam ca si cum totul este pierdut, cand noi in fiecare zi avem, de fapt, sansa de a incepe din nou. Suntem prinsi in capcana regretului pentru ce nu am facut, ce am pierdut sau pur si simplu ne dorim si nu avem.
De cate ori nu ai auzit, poate, si tu “am pierdut trenul” sau “mi-am ratat viata” de la oameni care mai au in fata 40-50 de ani? In realitate, chiar in clipa prezenta poti decide cum va fi viitorul. Si apoi te apuci sa il creezi. Daca exista un moment in care pierzi trenul, asta e cand in loc sa actionezi pentru a avansa catre ceea ce iti doresti, perpetuezi aceeasi situatie.
Nu ne primim povestea gata scrisa – o creeam prin actiunile pe care le facem zi de zi. De fiecare data cand decidem sa schimbam ceva, decidem sa mergem spre ceea ce vrem. De fiecare data cand decidem sa facem lucrurile la fel ca in ziua precedenta decidem sa traim si maine tot ziua de azi. Ca sa revin la metafora aceea a agendei cu pagini goale, am sa iti marturisesc ca ceea ce m-a pus in miscare a fost ca nu vreau sa ma uit la “povestea mea” si sa simt ca e plictisitoare si banala. Nu atunci cand pot decide cum sa fie.
Si, hai sa fim seriosi, cat de realist e credem ca putem scrie o poveste grozava fara sa facem nicio schimbare, sperand ca lucrurile vor fi mai bune?
Poti alege sa iti incepi calatoria de transformare personala – mereu am crezut ca e nevoie sa devenim persoana care poate realiza lucrurile pe care ni le dorim. 

Spor in toate,
Mihaela