fbpx
Blog

blog banner

Stabilirea si indeplinirea obiectivelor sunt doua lucruri complet diferite – indiferent ca vorbim de business, sport, dieta, relatii.
De ce? Pentru ca stabilim obiective cu mintea constienta, dar le ducem la indeplinire cu mintea non-constienta – actiunile efective, comportamentul nostru este coordonat de mintea non-constienta.
De ce e asta important?

Pentru ca in partea aceasta a mintii stau, bine inradacinate imaginea de sine, credinte, obiceiuri, amintiri, atitudini, perceptii. Si conduc, precum un pilot automat, tot ceea ce facem.

Educatia pe care o primim – intreaga cultura careia ii apartinem – ne spune ca daca nu obtinem ceea ce vrem principalele parghii pe care le avem la indemana sunt invatarea si munca. Cu alte cuvinte, fie nu stim suficient si trebuie sa mai mergem la un curs, fie e nevoie sa muncim mai multe ore.
Si fara indoiala ca succesul cere efort si cunoastere, indiferent de nivelul la care am ajuns. Dar, hai sa fim seriosi: de cate ori nu ai fost la un curs extraordinar de la care ai plecat plina de elan si dorinta de actiune pentru a constata cateva luni mai tarziu ca iti amintesti cam 20% din ceea ce ai invatat, iar rezultatele tale sunt cam la acelasi nivel la fel pentru ca nu ai facut, de fapt, nicio schimbare? [nu luam in calcul inteleapta decizie si actiune anteprenoriala de a externaliza].

Si stii de ce? Nu pentru ca ne lipsesc cunostintele si nu pentru ca e neaparat nevoie sa muncim mai mult. De fapt, mai toti stim ce ar trebui sa facem – dar nu facem ceea ce trebuie. Si asta pentru ca obiectivele stabilite cu mintea rationala trebuie duse la indeplinire de cealalta parte a mintii noastre – mintea subconstienta.
Studiile arata ca cea mai mare parte a activitatii noastre se produce pe pilot automat. Adica e coordonata de acest executant perfect, net superior mintii constiente.

Sa iti dau un exemplu banal si fara legatura cu business-ul sa nu discriminez: de cate ori invatam ceva nou, o facem cu mintea constienta. Daca ai carnet de sofer, cu siguranta iti amintesti cat de chinuitor a fost inceputul. Nu stiai la ce sa fii atenta cu prioritate, ce comenzi ai la dispozitie, cum te descurci cu trei pedale, doua picioare, un volan si un schimbator de viteze, in care oglinda sa te uiti mai intai etc. Cu timpul ai dobandit abilitatile necesare, ai practicat de atat de multe ori incat acum, te gandesti la cu totul si cu totul altceva cand conduci. Nici nu stii daca ai incuiat masina uneori, nu-i asa? Dar ai facut-o, pentru ca e pe pilot automat. O face mintea subconstienta, executantul perfect, iar noi nu mai trebuie sa ne gandim la asta.

Problema e ca exact asa functioneaza toate lucruile din viata noastra: multe dintre obiceiurile pe care le avem, credintele pe care le-am dezvoltat sau mostenit, toate functioneaza in mod silentios si executa perfect, fara implicarea noastra activa. Si fara sa tina cont de obiectivele noastre sau de noile noastre scopuri.
Cand incepem sa ne dorim sa fim, sa facem sau sa avem mai mult suntem confruntati cu necesitatea de a ne schimba, de a iesi din zona de confort, din tipare - un “pericol” pe care subconstientul, a carui menire e sa ne tina in siguranta, il va evita cu orice cost. In fata disconfortului pe care trebuie sa il infruntam vom identifica toate – dar toate – motivele pentru care e mai bine sa ne vedem de treaba si sa lasam lucrurile asa cum sunt.

Vezi, mintea constienta e flexibila, chiar daca opereaza lent, are puterea sa accepte sau sa respinga, poate seta obiective indraznete. Insa mintea non-constienta, nu - ea nu e flexibila si nici contextuala, nu are puterea sa accepte sau sa respinga idei. Nu e interesata de ce vei obtine cand iti respecti planul, ci doar de mentinerea starii actuale. Tocmai de aceea, cu efort constient putem face lucrurile pana la un punct. Nu putem sta, insa, tot timpul in alerta si cand obosim pilotul automat preia fraiele si ne aduce “inapoi pe calea cea dreapta”.

Jung spunea ca “pana nu facem subconstientul constient, ne va controla viata si il vom numi soarta”. Ceea ce avem nevoie sa facem e sa descoperim care ne sunt credintele, imaginea de sine, ce obiceiuri avem. Sa aducem in constientizare care ne sunt tiparele si sa le punem sub semnul intrebarii, sa vedem ce ne mai serveste si ce nu. Numai ceea ce constientizam putem controla si schimba.