fbpx
Blog

blog banner

Care sunt primele lucruri care iti vin in minte cand te gandesti la motivatia si motivarea oamenilor tai?
Poate crezi ca nici nu e nevoie de motivare – in fond, la mijloc e o relatie profesionala intre adulti. Sau poate ai la indemana o lunga lista de beneficii pe care le acorzi echipei; beneficii care uneori simti ca te impovareaza si uneori chiar vezi ca nu sunt apreciate.

Adevarul e ca atunci cand decidem sa ne alaturam unei echipe – sa intram intr-o organizatie, indiferent ca e vorba de un loc de munca sau doar de voluntariat – e ca si cum am pleca intr-o calatorie alaturi de oamenii aia. Si calatoria e mereu mult mai frumoasa daca te intelegi bine cu cei alaturi de care calatoresti. Indiferent care emotivul pentru care ne alaturam unei echipe, pentru a putea merge mai departe avem nevoie sa ne simtim pretuiti, inspirati si imputerniciti . Avem nevoie sa stim ca suntem importanti, sa vedem cum contam in ecuatia succesului la care contribuim.
Punctul de pornire pentru a influenta performanta oamenilor e relatia pe care o avem cu ei. Si baza acestei relatii trebuie sa fie increderea. De asta cele trei intrebari la care oamenii au nevoie sa dea un raspuns afirmativ in relatia cu noi, inainte de orice altceva, sunt:
Iti pasa de mine?
Ma poti ajuta?
Pot sa am incredere in tine?
Abia cand au certitudinea ca raspunsul la fiecare dintre aceste intrebari este afirmativ, oamenii tai vor fi implicati in ceea ce fac si jobul devine mai mult decat un loc in care vin pentru a lua un salariu sau pentru a castiga experienta. Abia cand merg de drag in calatoria pe care o au in fata alaturi de tine, iti poti pune problema motivarii.
Si, din nou, adevarul e ca puterea motivatiei exterioare e destul de mica. Cu siguranta ca are rolul ei cand ne gandim la valorile comune, standardul la care lucram “aici, la noi”, sarcini, viziune sau lucru in echipa. Insa, dincolo de asta, vorbim mai degraba de a inspira decat de a motiva. Si asta e, din nou, despre noi – despre cum prin cuvintele si modelul pe care il oferim ii inspira pe cei din jur.