fbpx
Blog

blog banner

Te invit să te gândești care ar putea fi lecțiile date de criza Covid-19?
Apoi întrebă-te, dintre toate aceste lecții, există ceva ce putem lua și folosi în perioada următoare sau chiar post COVID-19?

Sunt sigură că este un fapt ce ți s-a confirmat deja, indiferent de domeniul în care lucrezi: activitatea ți-a fost influențată foarte mult de nivelul echipei tale. 
Cu alte cuvinte, dacă ai avut norocul să ai o echipă bună, lupta nu a fost atât de grea.
Dar vezi, experiența m-a învățat că a avea o echipă grozavă care face front comun în perioadele dificile nu este o chestiune de noroc.
Deci, dacă se întâmplă să simți că o echipă mai puternică ți-ar fi făcut lucrurile mai ușoare, acesta este cu siguranță cel mai bun moment pentru a construi așa ceva.
Ca lideri, căutăm instinctiv mentorare, dar uneori uităm că și echipele noastre au nevoie de ea. Și că nu este doar firesc, ci și strategic să primească asta de la noi.
Avem o ocazie excelentă de a începe să ne mentorăm echipele (dacă nu am făcut-o încă) sau de a ne intensifica eforturile pentru că echipa are nevoie de asta mai mult ca oricând – oamenii tăi sunt oricum mult mai receptivi acum, când sunt scoși din zona lor de confort.
Iată câteva aspecte pe care să le iei în considerare atunci când te gândești la cum să îți îndrumi echipa:
Oferă-le o perspectivă mai largă
Criza are tendința de a reduce imaginea de ansamblu - ne face să credem că acesta este cel mai rău lucru pe care l-am văzut. Totul se reduce la ziua de azi, la cum ieșim din criză.
Avem puterea de a oferi o perspectivă diferită - nu minimalizăm, ci punem lucrurile în perspectivă - și ajutăm echipele să treacă de la o mentalitate de supraviețuire la una de creștere.
Ajută-i să-și pună singuri întrebările „cum să devin mai bun”, ”care sunt lucrurile pe care nu le-am crezut niciodată posibile, dar acum le pot încerca?”
Împărtășește din viața ta personală - fii disponibil pentru mai mult decât probleme legate de muncă
Mergi dincolo de a le spune ce ar trebui să știe și spune-le ceea ce au nevoie să afle.
Oferă acces la tine ca persoană - nu ca acea persoană care reușește să treacă prin toate, ci aceea care, cu momente bune și rele, încearcă să găsească o cale de mijloc.
Este la fel ca și cum ai spune „vino să stai lângă mine, astfel încât să vezi lucrurile din perspectiva mea”.
De unde îți iei puterea? Prin ce emoții treci? Echipa ta trebuie să se conecteze cu tine și, pentru a face asta, au nevoie să îți cunoască și vulnerabilitățile.
Împărtășește ceea ce înveți - este o criză pentru că a fost neașteptată și aspră; cel mai sigur lucrurile care nu mergeau prea bine au ieșit la suprafață. Unele priorități trebuie să se fi schimbat. Ai învățat în timp ce ai experimentat lucruri noi: spune echipei tale care sunt lecțiile pe care le iei mai departe.
Folosește punctele forte ale oamenilor tăi
Oamenii din jurul nostru au resurese nebănuite, la fel cum avem și noi - dar nu știm că sunt acolo până când nu suntem obligați să le descoperim și să le folosim.
Și mai ales dacă faci cei doi pași de mai sus, echipa ta va fi inspirată să își ridice ștacheta și să vină cu mult mai mult decât de obicei.
Știți deja acest lucru, dar oricum o voi spune - oamenii nu au nevoie de lideri perfecți, au nevoie de lideri autentici.
Ești de partea lor? Lupți pentru ca ei să câștige? Deschizi uși pentru ei? Vezi, această atitudine emană din cuvintele și gesturile tale, iar echipa ta simte asta.