fbpx
Blog

blog banner

Ca sa ajungem la urmatorul nivel avem, cu siguranta, nevoie de viziune, de munca, dezvoltare continua si inca ceva: va trebui sa renuntam la unele dintre lucrurile pe care le iubim cel mai mult.


Cand vine vorba despre sacrificiile necesare dezvoltarii toti oamenii sunt de acord ca trebuie sa renunte la ceva. Si ceea ce au in minte e timpul la televizor, statul in social media, barfa de la cafea. Stiu oricum ca nu obtin nimic acolo si, daca tot e sa isi atinga obiectivele, atunci fie! uite ca le sacrifica.
Dar nu acesta e schimbul pe care trebuie sa il facem daca e sa trecem la un nivel superior - astea sunt "entry-level" daca pot spune asa. Pentru ca la inceput, cand constientizam ca putem fi, face si avea mai mult, cautam sa fim mai eficienti, sa facem loc activitatilor care ne dezvolta. Si de aici incepem sa reasezam programul si prioritatile. Pentru a merge departe e nevoie de mai mult: suntem pusi in situatia de a renunta la lucruri pe care le consideram de valoare.
Gandeste-te, de exemplu, cand decizi sa te muti in alt oras. Poate ai trecut si tu prin experienta asta cand ai plect la facultate, ti-ai urmat perechea undeva sau ai decis sa accepti un job nou. Am lasat in urma si lucruri bune sau, chiar, foarte dragi - familie, prieteni, casa, un mod de viata. Am uneori nostalgia zilelor petrecute acolo insa, pur si simplu a fost nevoie sa plec pentru a ma apropia de cine sunt azi.
Si adevarul e ca, pe masura ce inaintam prin viata, schimburile sunt tot mai dificile. Adica la inceput, pana sa apucam sa construim ceva, cam tot ce avem de dat constituie un schimb rezonabil. Insa cu vremea, ne punem prblema timpului si energiei investite in toate realizarile noastre, ele insele de valoare. Si de multe ori suntem tentati sa renuntam. Pentru ca acordam mai multa atentie riscului pe care il percepem decat posibilitatii de a reusi si de a fi impliniti cu ceea ce facem. Eric Hoffer sunea " oamenii se agata de un mod de viata care nu ii satisface de teama sa nu dea peste ceva mai rau". Uitam ca rasplata noastra e pe masura schimbului facut. Insa doar asa ne putem dezvolta catre potentialul nostru maxim. Asta e legea schimbului.