fbpx

Cum te asiguri ca depasesti nivelul aspirational?

De curand am fost intrebata cum mi-am inceput aventura antreprenoriala si am realizat ca, de fapt, in cazul meu a fost vorba de o aventura de dezvoltare personala.

Pur si simplu a fost cum zicea Bruce Springsteen „vine un moment cand trebuie sa incetezi sa mai astepti sa fii individul care vrei sa fii si chiar sa incepi sa fii acel individ”.
Printre cele mai vii amintiri pe care le am e cea in care, prin 2012, intr-un discurs pe care il sustineam in fata colegilor de club Toastmasters, le spuneam ca nu citisem nicio carte de dezvoltare personala si nici nu intentionam sa citesc vreuna. Ironic, nu-i asa? Probabil de aceea si este o amintire atat de vie, imi aminteste de unde am pornit si cat de departe am ajuns.
Ceea ce am invatat pe acest drum e ca dezvoltarea personala e un proces de durata – nu e suficient un curs sau o carte sau o conferinta. Mai ales ca obstacolul principal nu e acumularea de cunostinte ci lucrul cu propria persoana asa incat sa si reusim sa punem in practica ceea ce stim la nivel teoretic. Pana la urma dezvoltarea inseamna schimbare si „singura persoana care vrea o schimbare e un copil cu scutecul ud” (Mark Twain).
De ce insist ca e vorba de un proces? Pentru ca inceputul, ca toate inceputurile e usor si plin de entuziasm. La inceput facem o descoperire, aflam ceva care „ne aprinde becul”, constientizam cat de multa treaba avem si incepem sa consumam tot ne pica in mana. Si totusi, rezultatele intarzie si cumva incepem sa ne dam seama de asta. Si nu mai e atat de simplu sa mergem mai departe, mai ales ca ne si amintim de toti cei care ne-au spus ca pierdem timpul citind lucruri care „in lumea reala” nu functioneaza sau permitem sa „fim spalati pe creier”. Acesta e, cred, momentul in care dezvoltarea poate sa devina un proces intentionat si strategic. Cum?
1.Focuseaza-te pe domeniile care tin de punctele tale forte
Adevarul e ca putem face orice, dar nu le putem face pe toate – pentru a obtine performanta e nevoie sa alegem acele puncte unde talentul si pasiunea ne vor ajuta sa avem rezultate exceptionale.
2.Iei esenta din resursele pe care le studiezi
Notezi, reflectezi si decizi ce si cum poti aplica acolo unde esti acum. Personal am redescperit fisele de lectura si economisesc foarte mult timp pentru ca nu mai e nevoie sa caut „ideea aia care mi-a placut” dar pe care nu stiu de unde sa o iau. La fel de important - si o schimbare majora pentru mine - a fost sa raspund, chiar sa raspund concret, la intrebarea ce pot sa aplic acum? Pentru ca in cazul meu tentatia e sa ma pierd visand la proiectele marete pe care le voi implementa la un moment dat, dar sa ratez lectia mica pe care numai daca o aplic acum si aici am sansa sa ajung unde vreau.
3.Gasesti un mentor
La unii dintre mentori e greu sa ajungi direct, insa poti primi ajutorul lor prin intermediul cartilor pe care le-au scris. Ai acces la cunoasterea lor sau chiar la viata lor daca citesti biografii – cum au luat decizii, cum au facut fata esecului, ce provocari au depasit, cum au obtinut, totusi, succesul.
In acelasi timp avem nevoie de modele personale. Poti incepe prin a gasi oameni care deja fac foarte bine ceea ce iti doresti si tu si sa incerci sa fii in preajma lor, sa le pui intrebari si sa fii pregatit sa pui in practica ce ai invatat si sa le arati rezultate. Acesta e un alt motor de crestere extraordinar – nivelul de la care actioneaza mentorul nu numai ca uimeste, dar ne si impulsioneaza sa ne depasim limitele. Dorinta lor de a vedea rezultate ni se transmite si noua iar nevoia de a veni cu rezultate devine un mecanism de a ne pune in miscare.
Daca te gandesti la rezultatele pe care vrei sa le obtii, cine ar putea fi un mentor pentru tine? Revin cu detalii despre cum ne putem alege mentorul potrivit.